Olive Grove House S1 Brač

Exceptional ambience surrounding of an old olive grove, panoramic views and investor needs are the primary postulates of the project. The olive grove house is imagined as a family area and for presentational purposes of the olive products. The cluster speaks contemporary arhitectural language that respects the traditional values and heritage of local architecture. The house is characterized by a dominant stone wall that is a synonym of defense between the interior and exterior space.  The wall also offers intimacy to the object and is the first thing seen by the incoming guests. The position and shape of the wall are defined by a request that the house is distinguished from the frequent traffic road that is on the opposite side of the building plot and has no natural acoustic barriers to directly diminish the noise. Together with the horticulture, that element reduces majority of the unwanted ambience clutter and orientates the house towards the desired green ambience. The intersection of the house with a single-sloped roof allows usage of the layout plan beyond the limitations, increasing the maximal floor surface of the object.

  • Architect: Toni Boban

Olive Grove House S1 Brač

Exceptional ambience surrounding of an old olive grove, panoramic views and investor needs are the primary postulates of the project. The olive grove house is imagined as a family area and for presentational purposes of the olive products. The cluster speaks contemporary arhitectural language that respects the traditional values and heritage of local architecture. The house is characterized by a dominant stone wall that is a synonym of defense between the interior and exterior space.  The wall also offers intimacy to the object and is the first thing seen by the incoming guests. The position and shape of the wall are defined by a request that the house is distinguished from the frequent traffic road that is on the opposite side of the building plot and has no natural acoustic barriers to directly diminish the noise. Together with the horticulture, that element reduces majority of the unwanted ambience clutter and orientates the house towards the desired green ambience. The intersection of the house with a single-sloped roof allows usage of the layout plan beyond the limitations, increasing the maximal floor surface of the object.

Architect: Toni Boban